Miljö o Natur möte 2010-09-20

Skeldervikens byalag

Miljö o Naturgruppen Minnesanteckningar 2010-09-20

 

Summering av årets aktiviteter:

Lyssna på fågelsång och se på växter
Söndagen den 25 april gick vi, en skara på 7 personer, en runda i Nybroskogen och lyssnade på fågelsång. Jan Jansson, Thomas Rönnertz och Evy Janson delade med sig av sin kunskap.

Städa strand och udde
Måndagen den 3 maj kl. 18.00 genomförde vi den årliga städningen utmed kusten. 3 man hade hörsammat kallelsen.

Slåtter på Sven Jons udde
Onsdagen den 14 juli kl.10 drog vi igång slåttern. Det första som hände var att slåttermaskinen gick sönder. Snabbt in till tekniskas verkstad. Maskinen gick inte att laga men mycket välvilja och kvicka beslut gjorde att en slaghackmaskin dirigerades om, så efter en dryg haltimme var arbetet igång igen. Slaghacken gjorde i och för sig ett bra arbete men det var nästa omöjligt att räfsa upp efter den. Eftersom en del av vitsen med slåttern är att ta bort det slagna för att minska markens näringsinnehåll så är detta ingen bra metod för framtiden. Så vi skall försöka köra på det gamla viste med knivar som skär gräset. Dessutom skall vi köra lite senare (i augusti). Vi skall också köra av gräset någon dag innan vi räfsar för att undvika att maskinhaveri säller till det och för att de få blommor där är skall hinna fröa av sig.

Nåväl årets slåtter blev ju genomförd och de 10 – 12 som ställt upp kunde äta en välförtjänt lunch i det gröna vid 12-tiden.

Växtvandring utmed GC-vägen.
Torsdagen den 19 augusti kl. 18.00 var vi 4 personer som upprepade den nu traditionsenliga vandringen utmed GC-vägen från Gamla hamnen till Ekudden nedanför Lingvallen. Evy kommer att göra en sammanställning av årets upptäckter so kommer att publiceras i Hamnposten. 3 nya växter noterades, strandbeta, strandmalört och solros.

Svamp utflykt
Den 18 september var vi 9 personer som körde upp på åsen för att blocka svamp. Och vi fick faktiskt lite svamp denna gången brunsopp och framförallt Karl Johan. Det var en blåsig dag men i skogen var det nästan lä.

Övrigt:

Ruben skall köra av vresrosskotten i Gamla hamnen med sin slåtterbalk, så får vi se hur det fungerar.
Vi diskuterade dessutom torget, lövängen och den kommande tätortsvandringen som kommunen arrenderar.

Vid anteckningarna
Torgny Bergström

Det här inlägget var publicerat i Protokoll. Bokmärk permalink. Trackbacks är stängda, men du kan Kommentera.

Lämna en kommentar

Din e-postadress har aldrig blivit publicerad eller använd.