Till Byggnadsnämnden angående namnet Bjäre strand

Byggnadsnämnden

Ängelholms kommun                                  Ängelholm 2010-03-06

Angående Peab´s förslag till namnbyte på marken framför Valhall Parks entré.

I tidningen kunde vi läsa att Peab vill ändra namn på Stenelien inom Barkåkra. Vid Skeldervikens Byalags årsmöte den 23 februari kom en diskussion igång om det föreslagna namnet ”Bjäre Strand”. Flertalet av mötesdeltagarna tyckte, att det var ett dåligt förslag och bad styrelsen för Byalaget att agera så att namnbytet inte genomförs.

Förslaget att ge detta relativt begränsade område namn efter häradet Bjäre, dvs hela halvön, verkar mer än långsökt. Bjärehalvön med sina många välkända strandområden i tre vädersträck förknippas främst med Båstads kommun. Motivet för namnbytet tycks främst vara att marknadsföra Bjäre, som ju betecknar Peab-koncernens ursprung och hemvist.

Vi delar inte Peabs oro för att området inte kommer att bli attraktivt som det är. Det kommer att bli uppskattat på sina egna meriter och behöver inte stoltsera i lånta fjädrar. Områdets namn bör därför ha en tydlig lokalhistorisk anknytning.

Barkåkra är ju det gamla och väl etablerade bynamnet, som ju omfattade hela området från kyrkbyn ner till kusten, där ju det aktuella exploateringsområdet ingår som en del. Skulle Barkåkra ingå i namnet krävs dock en ytterligare bestämning, som kan göra områdesnamnet långt och tungt. Att koppla ihop namnet med Strand tycker vi inte är passande för ett område som till större del ligger ca en km från Skäldervikens strand. Ett annat lämpligt och mera geografiskt avgränsat namn är områdets arbetsnamn Stenelid, eller som det benämndes på gamla kartor, Stenelien eller Steneli.

Sammanfattningsvis avstyrker Skeldervikens Byalag bestämt, att Peab får gehör för sitt namnförslag ”Bjäre Strand”. I stället förordas ett namn med lokalhistorisk anknytning.

Mvh

Thomas Brorsson

För styrelsen i Skeldervikens Byalag

Det här inlägget var publicerat i Skrivelser. Bokmärk permalink. Trackbacks är stängda, men du kan Kommentera.

8 Kommentarer

 1. Eva-Lisa Persson skriver:

  Tack så mycket! Jättebra!

 2. Kent Rodin skriver:

  Bjäre Är ett område som omfattar Ängelholm, Rebbelberga,Hjärnarp
  och Barkåkra.Förslöv.Västra Karup, Hov och Båstad ingår också (ref. WikipediA). Så några lånta fjädrar rör det sig inte om vad jag kan förstå.Bjäre härad är något äldre än den karta som visar att området benäms som Stenelid.
  Bjäre tycks även vara förknippat med Skälderviken. Bjärevägen är en av huvudgatorna i samhället. Ängelholm har varit huvudort för bjärehärad sedan 1700-talet.Stenelid eller Bjäre Strand ja säg det.

 3. Torgny Bergström skriver:

  Precis som Helsingborgsvägen i Ängelholm går till Helsingborg går Bjärevägen i Skälderviken till Bjäre (byggden).
  Den breda Bjärevägen var planerad att fortsätta norrut som genomfartsväg genom Skälderviken på väg till Bjärehalvön.
  Ängelholm som huvudort i Bjäre? Vet Bjäreborna om det?

 4. Kent Rodin skriver:

  Hej!
  Bjärevägen ligger på Bjärehalvön och innom gränsen för Bjärehärad och i Skälderviken till skilnad från Ängelholmsvägen som inte ligger i Helsingborg. Att Ängelholm var huvudort för Bjärehärad går också att läsa sig till.
  Stenelid en höjd norr om nuvarande Lingvallen har jag aldrig hört talas om trots 40 år i Skälderviken.Namnfrågan låter jag vara öppen.

 5. Kent Rodin skriver:

  Läst en del inlägg avseende Bjäre alla vet bestämt var Bjäre ligger men ingen har varit där. Att läsa Jan Moens bok Barkåkra sid 10 och 11 kanske ger en viss klarhet ex Errarps gravhög ligger i Bjäre.

 6. Terho Paulsson skriver:

  Namnet Bjäre hänger historiskt samman med ”berg i dagen”, i första hand terrängen från Torekov via Hovs hallar och fram till Båstad. Benämningen Bjäre härad som hänför sig till hela halvön mellan Ängelholm och Båstad är en sekundär administrativ benämning och har ingen förankring i Skälderviken. Tvärtom skulle ”Bjäre strand” enbart skapa förvirring, eftersom t ex Torekov eller Kattvik lika gärna skulle kunna pretendera på ett sådant namn. Den som vill skapa ”Bjäre strand” rider bara på en PR-våg för ”Bjärehalvön” som ibland tom kallats ”Sveriges Toscana” pga sina högklassiga grönsaker.

  Terho Paulsson

 7. Kalle Karlsson skriver:

  Det verkar ha blivit fastslaget att det blir bjärestrand. Men är inte detta bara ett arbetsnamn och själva orten lär väl kallas något annat när allt är klart?

 8. Torgny skriver:

  Byggnadsnämnden har beslutat att området skall hetta Stenelid, så det är i alla sammanhang det officiella namnet på området. Peab envisas med att kalla det något annat i sin marknadsföring.
  Torgny

Lämna en kommentar

Din e-postadress har aldrig blivit publicerad eller använd.