Till Byggnadsnämnden angående namnet Bjäre strand

Byggnadsnämnden

Ängelholms kommun                                  Ängelholm 2010-03-06

Angående Peab´s förslag till namnbyte på marken framför Valhall Parks entré.

I tidningen kunde vi läsa att Peab vill ändra namn på Stenelien inom Barkåkra. Vid Skeldervikens Byalags årsmöte den 23 februari kom en diskussion igång om det föreslagna namnet ”Bjäre Strand”. Flertalet av mötesdeltagarna tyckte, att det var ett dåligt förslag och bad styrelsen för Byalaget att agera så att namnbytet inte genomförs.

Förslaget att ge detta relativt begränsade område namn efter häradet Bjäre, dvs hela halvön, verkar mer än långsökt. Bjärehalvön med sina många välkända strandområden i tre vädersträck förknippas främst med Båstads kommun. Motivet för namnbytet tycks främst vara att marknadsföra Bjäre, som ju betecknar Peab-koncernens ursprung och hemvist.

Vi delar inte Peabs oro för att området inte kommer att bli attraktivt som det är. Det kommer att bli uppskattat på sina egna meriter och behöver inte stoltsera i lånta fjädrar. Områdets namn bör därför ha en tydlig lokalhistorisk anknytning.

Barkåkra är ju det gamla och väl etablerade bynamnet, som ju omfattade hela området från kyrkbyn ner till kusten, där ju det aktuella exploateringsområdet ingår som en del. Skulle Barkåkra ingå i namnet krävs dock en ytterligare bestämning, som kan göra områdesnamnet långt och tungt. Att koppla ihop namnet med Strand tycker vi inte är passande för ett område som till större del ligger ca en km från Skäldervikens strand. Ett annat lämpligt och mera geografiskt avgränsat namn är områdets arbetsnamn Stenelid, eller som det benämndes på gamla kartor, Stenelien eller Steneli.

Sammanfattningsvis avstyrker Skeldervikens Byalag bestämt, att Peab får gehör för sitt namnförslag ”Bjäre Strand”. I stället förordas ett namn med lokalhistorisk anknytning.

Mvh

Thomas Brorsson

För styrelsen i Skeldervikens Byalag

Det här inlägget var publicerat i Skrivelser. Bokmärk permalink. Trackbacks är stängda, men du kan Kommentera.

8 Kommentarer

    Error thrown

    Call to undefined function ereg()